Vogeltjesrace: plezier en bewustwording

Honderden vogeltjes gaan 31 okt strijden op de vaart (foto: Femke van Rossum)ZOETERMEER - Dankzij een bijzondere samenwerking, krijgt Zoetermeer er dit jaar een  evenement bij.  De winkeliersvereniging van de Dorpsstraat, De Wereldwinkel, de Round Table Zoetermeer en Stichting Vrienden van Jinotega, hebben hun handen ineen geslagen voor de organisatie van een vogeltjesrace op 31 oktober. 

 

De opbrengsten komen 100% ten goede van de inwoners van Jinotega, de zusterstad van Zoetermeer en zullen besteed worden aan economische ontwikkeling en onderwijs.

Honderden vogeltjes gaan 31 okt strijden op de vaart (foto: Femke van Rossum)

 

Wat is een vogeltjesrace? “Nou, dat is eigenlijk vrij gemakkelijk uitgelegd. Het is afkomstig van het idee van de badeendjesrace, maar dan uitgevoerd met kleine houten vogeltjes, afkomstig uit Nicaragua en tevens symbool van het land”, vertelt  Christl van de Stichting Vrienden van Jinotega.

Honderden vogeltjes zullen strijden op de vaart langs het CKC en worden opgestuwd door de Historische brandweer. De vogeltjes zijn speciaal geprepareerd voor de race Onderweg zullen ze hindernissen tegenkomen, aangelegd door de Zoetermeerse Reddingsbigrade, en het gaat allemaal om de vraag welke vogeltjes het eerste de finish zullen passeren. Want aan elk vogeltje is straks een lootje gekoppeld en met die lootjes zijn prijzen te winnen, beschikbaar gesteld door Zoetermeerse ondernemers

Maar er is veel meer te doen, rondom de race. Op het terrein van het CKC, zullen allerlei activiteiten en spelletjes georganiseerd worden. Er is live muziek , een springkussen, er worden Midden-Amerikaanse hapjes en drankjes verkocht . Ook zijn er kramen met producten uit die regio en zal er een VIP gedeelte zijn voor de sponsoren van het evenement.

“We verwachten dat heel veel Zoetermeerders naar dit unieke evenement komen en dat we zo een mooi bedrag inzamelen. Daarnaast heeft de gemeente toegezegd deze opbrengst te verdubbelen en HIVOS*verdubbelt deze opbrengst ook weer. Eigenlijk wordt zo dus elke euro in viervoud gedoneerd”, aldus Yvette, een van de initiatiefnemers.

Loten zijn te koop, bij de bibliotheek, de Wereldwinkel of kinderboekenwinkel Silvester. Een lot kost E 4,50 en geeft toegang tot de verschillende activiteiten op 31 oktober en een kans op het winnen van één van de prijzen.  Want als uw vogeltje bij de winnaars zit, bent u automatisch ook winnaar. "Verdere sponsormogelijkheden worden op dit moment nog bekeken en we gaan ook een kleurwedstrijd koppelen aan de race”, besluit Patrick van de Round Table Zoetermeer.

Met de samenwerking is iets moois tot stand gekomen. Het biedt mogelijkheden voor andere projecten en er zijn voldoende ideeën, maar op dit moment draait het nog even om de vogeltjesrace. “We hopen er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken, waarmee de inwoners van Zoetermeer de zusterstad  kunnen steunen en tegelijk een hele leuke dag kunnen beleven”

Kijk voor meer info op www.vogeltjesrace.nl

 

Femke van Rossum